Tuesday, November 09, 2010
Jeli Kelapa
Di sini saya kongsi satu lagi resepi yang sesuai dijadikan sebagai bahan pencuci mulut kepada anak-anak di prasekolah. Apa salahnya dalam seminggu diselang-seli dengan buah-buahan. Sepanjang minggu biasanya anak-anak di prasekolah disajikan dengan potongan buah-buahan. Kali ini mari kita variasikan dengan resepi Jeli Kelapa.
Bahan-bahan:
25 gram agar-agar kering
2 biji kelapa pandan ( ambil isi dan airnya )
4 cawan gula pasir
6 liter air
2 sudu kecil serbuk agar-agar Jelly (Konnyaku Jelly)
2 helai daun pandan
Bahan-bahan:
25 gram agar-agar kering
2 biji kelapa pandan ( ambil isi dan airnya )
4 cawan gula pasir
6 liter air
2 sudu kecil serbuk agar-agar Jelly (Konnyaku Jelly)
2 helai daun pandan
1. Masakkan agar-agar kering dengan 6 liter air bersama daun pandan.
2. Setelah agar-agar hancur, masukkan gula. Masak sehingga gula larut.
( Gula hendaklah terlebih dahulu digaul rata bersama-sama serbuk Konnyaku Jelly).Kemudian, barulah dimasukkan ke dalam periuk.Ia
penting supaya serbuk jelly itu tidak berketul.
3. Setelah gula larut, masukkan air kelapa bersama isinya.
4. Biarkan ia mendidih.
5. Setelah masak, bolehlah masukkan ke dalam acuan.
6. Biarkan sejuk, barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk.
( Gula hendaklah terlebih dahulu digaul rata bersama-sama serbuk Konnyaku Jelly).Kemudian, barulah dimasukkan ke dalam periuk.Ia
penting supaya serbuk jelly itu tidak berketul.
3. Setelah gula larut, masukkan air kelapa bersama isinya.
4. Biarkan ia mendidih.
5. Setelah masak, bolehlah masukkan ke dalam acuan.
6. Biarkan sejuk, barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Subscribe to:
Posts (Atom)