Followers

Sunday, December 27, 2009

Makan secara sihat

Oleh Rosmaliana Aida Mohd Adnan
rosmaliana@hmetro.com.my

KANAK-KANAK yang membesar memerlukan banyak zat daripada pengambilan dietnya untuk sentiasa cergas ketika menjalankan aktiviti seharian mereka.

KANAK-KANAK yang membesar memerlukan banyak zat daripada pengambilan dietnya untuk sentiasa cergas ketika menjalankan aktiviti seharian mereka.

Malah tabiat pemakanan yang mementingkan sarapan pagi perlu dititikberatkan ibu bapa terhadap anak selain makan tengah hari dan malam secara teratur.

Tidak dapat dinafikan bukan mudah untuk menerap amalan bersarapan, terutama di kalangan kanak-kanak, apatah lagi jika ibu bapa sendiri tidak menunjukkan teladan baik dan sering meninggalkan sajian penting itu.

Oleh itu, pemilihan hidangan bagi sarapan, terutama bahan yang kaya karbohidrat dapat membekalkan tenaga serta mampu menahan rasa lapar dan mengawal keinginan untuk makan di antara waktu sarapan dan makan tengah hari.

Pakar Pemakanan, Amanda Tan, berkata ibu bapa memainkan peranan penting dan perlu menunjukkan pola pemakanan seimbang dengan berpandukan rantaian piramid makanan yang mementingkan pengambilan karbohidrat berbanding makanan berminyak.

Menurutnya, pelbagaikan pilihan makanan anak merangkumi bijirin, sayuran serta produk tenusu supaya mereka tidak mudah jemu dengan diet diberikan.

"Sediakan hidangan dalam kuantiti sederhana serta ajar anak untuk makan dengan perlahan bagi mengelakkan mereka terlebih makan," katanya ketika ditemui di Muzium Roti High5 Bread Town, Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Menurutnya, perbezaan jumlah pengambilan kalori dalam makanan harian kanak-kanak bergantung kepada peringkat umur serta jantina mereka.

Amanda berkata, keperluan kalori bagi kanak-kanak lelaki lebih tinggi berbanding kanak-kanak perempuan sepanjang pembesaran mereka.

Sebagai contoh, kanak-kanak lelaki berusia tujuh hingga 10 tahun mengambil sejumlah 1,970 kalori (kcal) dalam diet makanan harian berbanding kanak-kanak perempuan seusia mereka yang hanya memerlukan 1,740 kalori saja.

Keadaan ini berbeza disebabkan aktiviti yang dilakukan kanak-kanak lelaki kebanyakannya lebih membakar kalori berbanding kanak-kanak perempuan.

Sementara itu, mengikut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dianggarkan 22 juta kanak-kanak berusia kurang lima tahun mengalami masalah berat badan berlebihan.

Di Malaysia pula, sebanyak enam peratus murid sekolah berusia enam hingga 12 tahun mengalami masalah obesiti kerana pengambilan jumlah makanan tidak terkawal.

Ia berkemungkinan akibat faktor pemakanan kanak-kanak yang tidak dilatih dengan kaedah pemakanan sihat dan betul, sebaliknya disogok dengan makanan ringan yang tidak berkhasiat.

Tidak dapat dinafikan makanan dan minuman ringan sangat sinonim dengan kanak-kanak sehingga ramai kanak-kanak kini mudah dihinggapi penyakit yang biasanya menyerang orang dewasa antaranya obesiti.

Ia petanda tidak baik apatah lagi dengan usia yang masih kecil, mereka sepatutnya didedahkan dengan pemakanan berzat dan seimbang untuk membantu mencapai maksud sihat sepenuhnya.

Tidak salah untuk makan di warung atau gerai tetapi cuba ubah menu yang diambil kepada hidangan yang kurang dari segi kandungan lemak, minyak serta gula.

Malah ibu bapa boleh menukar menu minuman segera kepada minuman lebih menyihatkan seperti teh ais ataupun barli, manakala roti canai, laksa lemak dan nasi minyak kepada capati, sup mi dan nasi biasa.

Hidangan berkenaan lebih menyihatkan jika dibandingkan dengan makanan lain, sekurang-kurangnya ia dapat mengawal pengambilan kalori seharian.

Resipi mudah sarapan pagi untuk kanak-kanak:

1. Sandwic
Bahannya:

Roti
Daging
Salad
Keju

Campuran daging, salad dan keju diletakkan atas roti dan kemudian dihiris mengikut bentuk diingini.


2. Susu kocak pisang


Bahannya:

1 gelas susu
Sebiji pisang

Campurkan kedua-dua bahan dan kisar bersama. Sedia untuk diminum.


3. Croissant tuna

Bahannya:

Roti croissant
1 tin tuna mayonis
Salad dan tomato

- Belah croissant kepada dua bahagian.
- Sapukan tuna ke atasnya dan tambah salad serta tomato. Hidangkan.

Sumber: Harian Metro Online

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.